Tips om restauranger, recept, grillning och annat för hamburgarälskare.
Idag är hamburgare en av världens mest populära måltider men framförallt i USA konsumeras denna utsökta maträtt mer än i något annat land. Det är nämligen så att varje år äter amerikanare ca 13 miljarder hamburgare, tillräckligt många hamburgare för att runda jorden 32 gånger!
Men hur blev hamburgaren så framgångsrik? Historien bakom hamburgaren tros ha börjat i baltikum. Det sägs att man där skrapade av resterna av köttet från oxben och gjorde biffar av dessa som man stekte. Detta fördes vidare till Tyskland där det senare via tyska migranter och sjömän spred sig vidare till USA. Men varför det heter just hamburgare kan bero på just de tyska migranterna och sjömännen. Det sägs att framförallt sjömännen som färdades mellan Hamburg och New York ofta åt hamburgare, men hamburgarna då såg annorlunda ut än idag. Troligtvis hade de bara bröd på undersidan och biffen ovanpå, inget mer bröd så att säga.
Endel tror att varmkorven inspirerade hamburgaren att se ut som den gör idag eftersom varmkorven har bröd på båda sidor. Hursomhelst så eskalerade allt bara därefter och affärer öppnades som sålde enklare maträtter där nötfärsbiffar med bröd blev lättillgängliga och billigt och enkelt att få i sig. Ännu en anledning till att hamburgaren fick ett sådant genombrott kan ha berott på det stora alkoholförbudet som infördes 1920 i USA som kan ha fått krogar m.m att ändra sätt att tjäna pengar. Krogar förvandlades till restauranger och alkoholen ersattes med bl.a hamburgare.
Hamburgarens evolution har gått långt. Från att ha bestått av i princip bara en biff och bröd till att nu finnas i alla möjliga sorters kombinationer.
Det är trendigt att servera blodiga hamburgare på finare, nischade hamburgerrestauranger. Var försiktig och säkerställ att köttet är av rätt kvalitet. Så här säger Livsmedelsverket om blodiga hamburgare.